Afbeelding

Journalistieke discussie: feiten versus meningen

Nieuws voor uitgevers

Hoofdredacteur Gerwin Nijkamp van Achterhoek Nieuws slingert een boeiende en actuele discussie aan: laten we oppassen dat de journalistiek niet afglijdt tot een meningencircus.

“We moeten meer naar een model waarin de meningen minder centraal staan, waar ze weer beter in balans zijn met de feiten”, zegt hij in dit artikel van blogger en journalist Barbara Pavinati. 

Uitgehold

In de blog spreekt Nijkamp spreekt zich uit over de staat waarin hij de journalistiek vandaag de dag aantreft. Door de opkomst van social media, vliegen de meningen van zelfverklaarde experts hem om de oren. Bijvoorbeeld over corona. “Er zijn ontzettend veel mensen die daar nauwelijks iets vanaf weten, maar wel menen dat ze de waarheid lopen te verkondigen. Daardoor is de journalistiek ook uitgehold.”

In de kroeg

Dus wijst Nijkamp op les 1 van de School voor Journalistiek: presenteer de feiten en beantwoordt de vraag: wat zijn de gevolgen. “Journalistiek zou een middel moeten zijn om de wereld beter te begrijpen. Op basis van al die informatie, kunnen mensen dan een mening vormen. Niet al die meningen hoef ik in de krant te lezen, alleen als die mening gefundeerd is op kennis of ervaring. Daarmee kom je weer tot nieuwe inzichten. Ongefundeerde meningen hoor ik wel in de kroeg.”

In de spiegel kijken

Nijkamp pleit dus voor een betere balans: meer feiten en minder meningen. Daarbij kijkt ook naar zijn eigen organisatie. “Als Achterhoek Nieuws moeten we ook in de spiegel blijven kijken en gesprekken voeren om terug naar de basis te gaan.”


Hier lees je de hele blog met Gerwin Nijkamp.