Afbeelding

Inspirerend: familiebericht als nieuwsbericht

Nieuws voor uitgevers

Een rouwadvertentie tussen de online nieuwtjes. Bij Telstar-Online wordt het al jaren warm ontvangen, zowel bij de nabestaanden als de lezers. Inspiratie voor andere uitgevers?

Het is een webbericht, maar op de plaats van de tekst staat de rouwadvertentie zoals je die traditiegetrouw in de krant ziet. Vaak staat er bij: op verzoek van de familie geplaatst. In de kop staat de naam van de overledene. Een stemmige zwartwit-foto erboven doet de rest.  

Hier zie je de recente voorbeelden.

Zeer goed gelezen

Deze vorm van familieberichten is min of meer bij toeval ontstaan, zo licht Frank van de Sman van Telstar desgevraagd toe. De krant was al naar de drukker, toen een familie nog graag het overlijden van een dierbare plus de details van de uitvaart bekend wilde maken aan de gemeenschap in de regio Pijnacker-Nootdorp. “Het was een creatieve oplossing die erg werd gewaardeerd. Daarna wilden anderen het ook. Inmiddels vragen mensen er echt om.”

Veel steun uit gemeenschap

Lezers kunnen via Facebook reageren onder het ‘familie-nieuwsbericht’. En dat wordt doorgaans massaal gedaan. “Een mooie plek voor de gemeenschap om steun aan de familie te betuigen. We houden het scherp in de gaten, maar onder deze berichten zijn de reacties gelukkig nooit negatief.” 

Tarief

Of de plaatsing nu online of in de krant is, de familie betaalt hetzelfde tarief. Tenzij er sprake is van een combinatie: dan is er een aantrekkelijk doorplaatstarief.

Alleen Pijnacker?

Opvallend is dat deze vorm vooralsnog alleen bij Telstar-Online aanslaat. In de andere online titels van de Telstar Mediagroep komt dit fenomeen niet of nauwelijks voor. Is het alleen iets voor Pijnacker-Nootdorp? Van de Sman: “Bij familieberichten heb je sterk te maken met de gewoontes, die verschillen per streek en ook per uitvaartverzorger. Bij Telstar-Online is dit een inmiddels een bekende mogelijkheid, bij andere titels nog niet. Maar we kunnen het best nog eens wat nadrukkelijker andere gebieden proberen, wie weet wordt het daar ook opgepikt.”

Beeld: rezaamy