Afbeelding
Uitleg

Naar Mastodon? Dit is het verschil met X (en hier is onze server)

Nieuws voor uitgevers

Het werkt anders en het heeft minder bereik, maar Mastodon wordt steeds meer een alternatief voor X. Ook voor uitgevers.

Het aantal gebruikers op Mastodon is nog altijd minder dan op X, maar het neemt wel toe. Het platform wordt dus steeds interessanter. Als uitgever kun je er nieuws delen en een groep volgers opbouwen. De sfeer is er prettiger en veiliger dan op X.

Onder de motorkap

Dat komt doordat Mastodon onder de motorkap anders in elkaar steekt. Waar X vanuit één grote server opereert, bestaat Mastodon uit duizenden kleine servers die in beheer blijven van de gebruikers zelf. Dat betekent: meer controle. Bovendien werkt Mastodon niet met algoritmes. Dat betekent: baas op je eigen tijdlijn. 

Niet ongecontroleerd

Het resultaat is dat haat en complotten zich niet ongecontroleerd kunnen verspreiden. Veel mensen vinden het daarom op Mastodon fijner. Een sociaal medium dus waar uitgevers zich meer thuisvoelen. Een nadeel van al die eilandjes is dat je minder snel een tijdlijn van gebruikers of een actueel onderwerp bijeen hebt.  

Via Pubble naar Mastodon

Pubble heeft https://pubble.social/ ingericht, onderdeel van het decentrale sociale netwerk van Mastodon. Het mooie is: uitgevers die Pubble gebruiken kunnen daarop inloggen om ook op Mastodon te kunnen publiceren. Zo maken we ook uitgeven via Mastodon makkelijker.

Toot van WeesperNieuws

Een berichtje op Mastodon heet een toot. Om een idee te geven: zo ziet een toot van het WeesperNieuws eruit:

Verder kijken? Dit is de link naar WeesperNieuws op Mastodon  

Meer voorbeelden

De BBC is een van de journalistieke organisaties die experimenteert op Mastodon. Zo kun je breaking news and sport volgen bij BBC Radio 5 Live.
In eigen land verkent De Groene Amsterdammer met grote stappen het nieuwe landschap.

Account maken

Om Mastodon te gebruiken en zelf een tijdlijn te kunnen maken van interessante mensen en organisaties, is een account nodig. De Consumentenbond heeft een handige uitleg.

Vanuit Pubble 

Heb je een plek op Mastodon? Vanuit Pubble kun je automatisch je webartikelen daarop publiceren. Neem daarvoor contact op met onze Helpdesk. 

Duizenden eilandjes: het verschil met X

De NOS legde het verschil tussen X (Twitter) en Mastodon zo uit:
Waar X bestaat uit één plek - te beschouwen als één eiland - bestaat Mastodon uit duizenden ‘eilandjes’ met elk een eigen webadres. Het is een netwerk: je kunt accounts op andere eilandjes volgen. Zo’n eiland wordt een instance genoemd en iedereen kan er een starten, daardoor zijn er ook zoveel. Twitter heeft één set regels, bij Mastodon kan ieder ‘eiland’ zelf bepalen wat er gebeurt. Deze keuzes worden gemaakt door de beheerders, die ook andere voorwaarden kunnen stellen aan een registratie.

bron: Chaos bij Twitter drijft gebruikers naar Mastodon (1 januari 2023)