Afbeelding

Flensborg Avis: grenzeloze dagblad-journalistiek

Nieuws voor uitgevers

Het Duits/Deense dagblad Flensborg Avis maakte vorig jaar de omslag naar digital first. Met succes. Pubble hielp mee bij deze belangrijke stap.

Veel inwoners van de Noord-Duitse grensstad Flensburg zijn Deens: een gevolg van allerlei wendingen in de geschiedenis. Al sinds 1869 richt Flensborg Avis zich op deze doelgroep (avis is Deens voor krant). “Wij schrijven driekwart van de artikelen in het Deens. Bij de belangrijkste stukken staat een samenvatting in het Duits”, zegt redactiechef Jan Christensen.

In 2020 lanceerde Flensborg Avis een gloednieuwe website

De abonneekrant verschijnt dagelijks in een oplage van 6000. De kranten rollen in de eigen drukkerij van de pers. Er werken 50 mensen bij dit nieuwsbedrijf, inclusief de drukkers en de ongeveer 20 journalisten. In augustus 2020 lanceerde Flensborg Avis een gloednieuwe website.

Voor Pubble Magazine legden we een videoverbinding met Jan Christensen in Flensburg.


Nelle Margrethe Hardt stelt de website samen in Pubble - Foto: Lars Salomonsen 

Wie zijn jullie lezers?

“Voor het belangrijkste deel zijn het de mensen die wonen in dit gebied, zo’n 50 kilometer rond beide zijden van de grens. Verder de mensen die hier vandaan komen en voor hun opleiding bijvoorbeeld naar Denemarken zijn verhuisd. En dan heb je nog de lezers in beide landen die om allerlei andere redenen geïnteresseerd zijn in wat er gaande is in deze grensstreek.”


Hoe gaat de redactie te werk?

“We maken een krant en nieuwssite als elk ander dagblad. De ontwikkelingen in deze regio zijn het belangrijkste, daarnaast richten we ons op het relevante landelijke nieuws in Duitsland en Denemarken. Het opvallende is: Deense media gebruiken ons steeds vaker als bron voor wat er in Duitsland gaande is. Een voorbeeld: de corona-aanpak van Duitsland en Denemarken verschilt nogal, dus wordt onze corona-liveblog veel geraadpleegd om te zien hoe het hier uitpakt.”Voor onze jongere collega’s is
digital first vanzelfsprekend

Over welke onderwerpen schrijven jullie nog meer?

“Vooral over zaken die de Deense minderheid aangaan. Bijvoorbeeld de verkiezing van Stefan Seidler, een politicus uit Flensburg die opkomt voor de belangen van de Deense minderheid in Duitsland. Afgelopen najaar heeft hij een zetel in het Duitse parlement veroverd. Een groot succes voor de Deense minderheid: voor het eerst in zeventig jaar hebben we weer een vertegenwoordiger in Berlijn.”

Digital first

In augustus 2020 lanceerde Flensborg Avis een gloednieuwe nieuwssite: boven op de actualiteit, met eigen achtergrondverhalen en duiding. Het betekende een omslag in werken, want voortaan geldt op de redactievloer: digital first. 

Waarom deze stap?

“In Denemarken dalen de papieren oplages en neemt het digitale nieuwsgebruik toe. In Duitsland is die ontwikkeling minder ver, maar we willen er klaar voor zijn. Daarbij moeten we concurreren met de Deense media die nu al sterk onlinegericht zijn. Dus besloten we om onze beste verhalen elke dag zo snel mogelijk online te plaatsen.”


Ole Sørensen en Jørgen Møllekær bespreken de voorpagina van de krant van morgen - Foto: Lars Salomonsen 

Hoe reageren de lezers?

“Vanaf dag één hebben we een betaalmuur ingesteld. Dat werkt heel goed: wij zijn de enige die zo goed ingevoerd over dit gebied schrijven en het aantal abonnees neemt toe. Dat is niet alleen te danken aan onze goede artikelen: corona speelt ook een rol. Mensen zijn op zoek naar gedegen informatie en willen niet afhankelijk zijn van wat er op Facebook te vinden is. De belangstelling voor goede journalistiek neemt toe. We steken dus veel tijd in onze corona-liveblog, die overigens gratis te lezen is.”

Wat betekende de overgang naar digital first op de redactievloer?

“Wennen, maar het gaat elke dag beter. Het belangrijkste onderwerp van de dag moet om 12.00 uur online. De krantenversie mag later, zelfs de volgende dag nog. De oudere collega’s hebben daar meer moeite mee: die zijn gewend om na een interview de tijd te nemen voor het uitwerken. Voor onze jongere collega’s - en die hebben we veel - is digital first vanzelfsprekend.”

Op welke manier heeft het gebruik van Pubble geholpen bij deze stap?

“Ik zal je dit zeggen: volgend jaar ga ik met pensioen en de overstap naar Pubble is mijn laatste en mijn beste beslissing. Ons vorige systeem was alleen gericht op print: we moesten dus een systeem dat óók online goed aankon. Pubble past heel goed bij ons. Vanwege de coronabeperkingen moesten we de implementatie hoofdzakelijk via video doen. Op zich jammer, maar het is goed gelukt. We hebben elke dag onze krant kunnen uitbrengen en we zijn nauwelijks offline geweest.”

De overstap naar Pubble is mijn laatste en mijn beste beslissing

Tot slot: hoe kijkt Flensborg Avis naar 2022?

“We snakken naar een normale workflow, want corona slokt ontzettend veel tijd op. We hebben drie redacteuren die zich volledig richten op berichtgeving online, maar zij komen nauwelijks nog aan andere verhalen toe. We willen onze webstrategie verder ontwikkelen. De redactie probeert bijvoorbeeld het maken van video’s uit bij culturele activiteiten. En zodra we in rustiger vaarwater zitten kunnen we het werken in stramienen oppakken, zodat we ook bij de samenstelling van de krant beter van Pubble gebruik kunnen maken.”

www.fla.de



Dit artikel komt uit Pubble Magazine. Liefst 68 pagina’s vol informatie, visie en inspiratie. Over uitgeven, uitgevers en natuurlijk Pubble zelf.

Lees ‘m online!