Afbeelding

‘Uitgevers hebben grote behoefte aan innovatie’

Nieuws voor uitgevers

“Uitgevers zijn weer bij de les”, constateert Roy Keller. Dat geldt ook voor de voorzitter van de NNP zelf. De organisatie voor lokale nieuwsmedia moet vernieuwen en dus wil hij de nieuwe generatie nieuwsmakers aan boord.

Efficiënter kranten maken, kijken wat online werkt, andere verdienmodellen: de NNP wil haar leden graag in de goede richting wijzen. Maar hoe krijgt Keller die kennis aan boord? 

Nieuwe generatie

“Verjonging van het bestuur”, antwoordt hij kort en krachtig op de vraag wat het het speerpunt van de NNP voor 2022 is. “Uitgevers hebben grote behoefte aan innovatie. Maar in de huidige samenstelling is het voor ons bestuur moeilijk om daar goed in te adviseren.”


Roy Keller is voorzitter van de NNP, de organisatie voor lokale nieuwsbladen - Foto’s: Brian Elings

Online dingen uitproberen, zo ontstaan nieuwe dingen

Gelukkig ziet Keller bij NNP-uitgevers mensen rondlopen die online dingen uitproberen en daar feeling mee hebben. “Dan denk ik: ja, dát zijn de mensen die ik bedoel. Zij kennen de uitgeverij en snappen de nieuwe generatie, want ze maken er zelf deel van uit. Die mensen wil ik in onze organisatie hebben: zo ontstaan er nieuwe dingen.” 

Plotselinge ledenaanwas

Het nieuwe elan is ook bij de NNP merkbaar. En geen moment te vroeg, want er dreigde een negatieve spiraal voor de 75-jarige vereniging. “Het ledenaantal liep terug, de activiteiten werden minder. ‘We hebben de NNP niet nodig joh,’ zeiden ze dan, ‘die contacten kunnen we zelf ook wel leggen.’ Maar in de praktijk gebeurde dat helemaal niet. Het was een periode geworden van: ieder voor zich.” 

Het was een tijd van: ieder voor zich. We hebben de NNP niet nodig, zeiden ze dan

Uitgerekend in de moeilijke tijd van lockdowns en thuiswerken werd dat doorbroken. Bij de lokale uitgevers regende het annuleringen van advertenties. Het huis-aan-huisblad wankelde ineens als een koorddanser in een orkaan. Door aan de juiste touwtjes te trekken, slaagde Keller er namens de NNP in om extra steunpakketten los te peuteren bij het kabinet: 41 miljoen euro voor de uitgevers van lokale nieuwsbladen. De niet-leden profiteerden volledig mee. “Toen heb ik het wel even scherp gesteld: jongens, allemaal weer even lid worden! De oude leden hadden we snel terug en - ik overdrijf niet - we kregen er zomaar vijftien nieuwe leden bij.”

Ja-ja-sticker een ramp

Van ‘ieder voor zich’ naar saamhorigheid. Volgens Keller is de verklaring logisch. “Er was ineens een groot gemeenschappelijk probleem: dan heb je elkaar nodig. Net als bij de ja-ja-sticker: een ramp voor de huis-aan-huisbladen. Hoe je het ook wendt of keert: wij hebben het initiatief genomen om het tegen te houden. En als groep ben je veel sterker.” 

nnp.nl



De volledige versie van dit interview staat in Pubble Magazine. Liefst 68 pagina’s vol informatie, visie en inspiratie. Over uitgeven, uitgevers en natuurlijk Pubble zelf.

Lees ‘m online!