Afbeelding

De voorpaginafoto als verdienmodel

Nieuws voor uitgevers

De voorpagina is de plek voor het belangrijkste nieuws, toch? Nou, bij Weekblad De Brug in Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht pakken ze het iets anders aan. 

Want uitgever Xebius verkoopt de voorpaginafoto van De Brug aan adverteerders. En dat is een groot succes.

Paradepaardje

“Het is ons paradepaardje, we zitten al lang van tevoren vol”, zegt Annette de Keizer. Het zal de nieuwspuriteinen tegen de haren in strijken, maar aan de andere kant: waarom ook eigenlijk niet? De uitgever onderscheidt zich ermee en de adverteerder die wat te vertellen heeft krijgt de plek met de meeste impact. 

De sportschool uit Hendrik Ido Ambacht bijvoorbeeld, die een verhuizing aankondigt. Of De Hypotheker uit Zwijndrecht die het nieuwe team wil voorstellen.

Artikel gaat onder de voorpagina verder

“Het is niet alleen de voorpaginafoto, het is een combinatie met een redactioneel artikel in de krant, plus doorplaatsing op de website en Facebook.”

Alles mag?
“We willen natuurlijk wel een foto waarop wat te beleven valt. Verder moet het een liggende foto zijn met maximaal twee regels tekst eronder. In principe willen we er geen logo’s op, hoewel we daar wat losser in zijn geworden. En soms moeten we wat extra uitleg geven waarom we er, ondanks dat ervoor betaald wordt, toch eisen aan stellen.”

We dagen de adverteerder uit om iets geks te bedenken

Stel: ik wil mijn nieuwste machine op de voorpaginafoto?
“Dan zet je er een paar mensen bij, want we willen nog steeds graag mensen erop. We dagen de adverteerder altijd uit om even iets geks te bedenken. Zo liet het makelaarsteam zich laatst fotograferen boven op een bouwsteiger. Hartstikke leuke uitstraling.”

Veel reacties?
“De adverteerders zijn superpositief! Sommige zouden zelfs wel vaker willen, maar wij hanteren de regel: eens per half jaar - en steeds een nieuwe foto. We plaatsen ze in onze beide edities: Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht. We kunnen ook doorplaatsen naar titels van collega-uitgevers in de regio, maar ja: daar mag het niet op de voorpagina.”

Jullie zijn de enige?
“Ik ben het verder nog niet tegengekomen. Wij bestaan 50 jaar en hebben het eigenlijk nooit anders gedaan.”

Maar wat nu als Willem-Alexander naar Hendrik Ido Ambacht komt?
“Natuurlijk, soms heb je zulk groot nieuws dat je dát graag op de voorpagina wilt. In die gevallen proberen we het creatief op te lossen. En anders accepteren we dat we een adverteerder op die plek hebben. Voor ons is dat nu eenmaal al heel lang een groot succes.”

weekbladdebrug.nl


Dit is een van de artikelen uit Pubble Magazine. Liefst 68 pagina’s vol informatie, visie en inspiratie. Over uitgeven, uitgevers en natuurlijk Pubble zelf.

Lees ‘m online!