Afbeelding

Hoe het avontuur van Pubble begon

Het is 2011 als de laatste spaceshuttle veilig op aarde landt en Adele de muziekwereld verovert. In Weesp omzeilt Enter Media de klippen met de vraag: kunnen we met dezelfde mensen meer titels uitgeven? En zo begon Pubble.


Met de spaceshuttle en Adele had de ontwikkeling van Pubble niets te maken, maar met Enter Media des te meer. Het is een verhaal dat elke uitgever die op Pubble overstapte zal herkennen. 

Twee Gooise kranten

Door de overname van twee Gooise kranten in 2010 verdubbelde het aantal titels bij Enter. De werkdruk en de kosten liepen navenant op. Als we nou eens efficiënter konden werken? Een cms-systeem zou enorm helpen. Maar dat was er niet voor kleine uitgevers. Gek eigenlijk. Nog vreemder was het dat er geen partij was die daar serieus mee aan de slag wilde. Nou, dacht uitgever Adri de Bruijn: dan doen we het zelf. Door eerst in de administratie en later ook op de redactie een aantal terugkerende processen te digitaliseren en te automatiseren, werd meteen een aanzienlijke tijdwinst geboekt.

Tijdrovers en handenbinders

Uitgevers en Pubble versterken elkaar: we vormen een mooie community. Heel inspirerend en vooral heel erg leuk. Ook dat is Pubble.

Wat volgde was een spectaculaire ontwikkeling van dat eigen cms-systeem. Terugkerende tijdrovers en hinderlijke handenbinders werden stuk voor stuk uit de weg geruimd met slimme stukjes software in de cloud. De toepassing kreeg de naam Pubble, afgeleid van 'publiceren'. De manier van werken bij Enter Media veranderde telkens mee met de mogelijkheden die het systeem bood. Het werk werd niet alleen sneller gedaan, ook de workflow werd efficiënter: dat betekende tijdwinst op tijdwinst. 

Administratie, verkoop, binnendienst, redactie en opmaak: iedereen kreeg ruimte om andere dingen op te pakken. Zo konden dezelfde mensen meer titels maken, waarmee de omzet steeg en de kosten per titel daalden. Ook fijn: de draaikolk richting de deadline verminderde. Zo kwam de hele organisatie in rustiger vaarwater.

Grootste en kleinste uitgever

Komt het bekend voor? Ja toch? Want zo (ongeveer) verging het elke uitgever die het systeem is gaan gebruiken. Pubble ging de markt op om een kleinere uitgever hetzelfde totaalpakket te kunnen bieden als een grote uitgever, maar dan zonder die hele grote ICT-afdeling. Toen in 2016 De Persgroep zich met 150 titels per week meldde, groeide Pubble versneld uit van een tweemanschap tot een bedrijf waar ruim tien mensen werken. Sindsdien bedient Pubble zowel de grootste als de kleinste uitgever van Nederland. Was het woord 'Pubble' aanvankelijk te vertalen naar Publish Like Enter, nu is het eerder: Publish Like Everyone. Want wie gebruikt het niet?

Ook de traditionele aspecten

Uniek is dat Pubble niet alleen de hippe online-uitdagingen aangaat, maar ook op de traditionele aspecten blijft innoveren: print, verkoop, bezorging en administratie. De feedback van de steeds groter wordende groep Pubble-gebruikers maakt het programma steeds beter en completer. Die doorontwikkeling gaat door. Zo blijft Pubble een herkenbaar systeem. Niet gemaakt vanuit de denkwereld van een ICT'er, maar vanuit de mensen en wensen op de werkvloer van de uitgeverij.

Hoe doen jullie dat bij Enter?

Nog altijd is de moederband met Enter Media belangrijk voor Pubble, zegt Adri de Bruijn. "We spreken onze klanten als uitgevers onder elkaar en dus zijn de oplossingen meteen praktijkgericht. Een veelgestelde vraag is: hoe doen jullie dat bij Enter? Andersom pikken we bij al die verschillende uitgevers ook weer goede ideeën op voor in Pubble. De Achterhoek Agenda is daar een voorbeeld van. Dat is vertaald naar een module in Pubble waar andere uitgevers gebruik van maken, waaronder Enter. De uitgevers en Pubble versterken elkaar: we vormen een mooie community. Dat vind ik belangrijk, niemand kan het alleen. Regelmatig organiseren we gesprekken en bijeenkomsten met uitgevers, groot en/of klein. Zo blijven we volop van elkaar leren. Heel inspirerend en vooral heel erg leuk. Ook dat is Pubble."

Op pagina 56: Hoe het avontuur van Pubble verder gaat