Afbeelding

Meer voor magazines

Creatief opmaken in Pubble

Het Nederlands Dagblad maakt de nieuwspagina's flexibel op. Doen ze in Pubble. Net zoals wijzelf dit magazine in Pubble maakten. Want je hebt alle vrijheid voor je eigen koers.

Het is de uitdaging van elke eindredacteur: hoe krijg ik al het nieuws van dit moment mooi op de pagina? De stramienen zorgen voor structuur en snelheid, maar soms knelt de vaste opmaak. Daar zijn oplossingen voor: door verschillende mogelijkheden binnen Pubble optimaal te combineren (zie kader), ontstaat de opmaak die 1: past bij het artikel, 2: niet elke keer hetzelfde is, 3: toch snel tot stand komt.

Mooi voorbeeld

Op de pagina hiernaast staat een mooi voorbeeld. Het is de nieuwsspread van het Nederlands Dagblad, gemaakt in Pubble. De opbouw begint met het basisstramien met daarin het redactioneel commentaar en andere vaste onderdelen. Het middelste deel vult de eindredacteur met het deelstramien dat het beste past bij het hoofdartikel van die dag. Het aanpassen van het fotokader kan in Pubble: het bijschrift gaat vanzelf mee. Kleinere deelstramienen vullen de pagina af. Het finetunen van de totale pagina gebeurt in InDesign, via de handige down-en-uploadtool in Pubble.

Magazines in Pubble

Flexibel indelen kan dus gewoon in Pubble. Dit Pubble magazine hebben wij bijvoorbeeld ook in Pubble gemaakt. Hoe? Eerst kozen we een stramien met een basislay-out en de alineastijlen. In Pubble voegden we de gewenste fotokaders toe: zo wisten we precies hoelang de tekst kon worden. Na de tekstcorrectie, ook in de Pubble-workflow, maakte onze opmaak gebruik van de koppeling met InDesign voor de creatieve finishing touch, zoals de grote initiaal linksboven en de waterval van magazines.
Het voordeel van deze werkwijze: overzicht en efficiënte workflow in Pubble, alles op één plek en toch snel en flexibel in de opmaak. Plus de bonus: een mooie digitale versie voor online, zonder extra moeite.
Er worden steeds meer magazines in Pubble gemaakt. Een kleine greep: De Hoefslag en andere paardenmagazines van Media Primair, het brancheblad Rij-instructie, diverse businessbladen van Talvi en de Extra-magazines van Enter Media.

De Groene Amsterdammer

Meer vrijheid in de lay-out gecombineerd metde voordelen van Pubble

Als het gaat om tekst en lay-out gaat De Groene Amsterdammer ver: negen rondes zijn gebruikelijk om een artikel inhoudelijk te beoordelen, op stijl en spelling te checken, van sprekend beeldmateriaal te voorzien, in een aantrekkelijke opmaak te gieten en te voorzien van prikkelende kop, streamers en bijschriften. Tijdens en na dit proces wordt er meerdere keren eindredactie gevoerd. Het in 1877 opgerichte opinieweekblad heeft namelijk een reputatie hoog te houden. De redactie en opmakers van De Groene en de ontwikkelaars van Pubble gingen aan de slag om een workflow in Pubble mogelijk te maken die past bij de specifieke wensen. Dat is gelukt. Onder meer door de koppeling met InCopy van Adobe toe te voegen aan ons systeem. Daarmee kunnen makkelijker en sneller tekst-, kleur- en stijlwijzigingen worden gedaan. Ook andere mogelijkheden die Pubble biedt voor magazines zijn geoptimaliseerd, zoals het werken in een artikel over meerdere pagina’s.
Vorige maand stapte De Groene Amsterdammer over op Pubble. Directeur Pieter Elshout verwacht met Pubble onder meer voordelen te halen in de workflow en onlinepublicaties. Daarnaast zijn er nu meer mogelijkheden om thuis te werken.

Nieuwe mogelijkheden: InCopy

Meer vrijheid in de layout gecombineerd met de voordelen van Pubble

De koppeling met InCopy is ook voor andere Pubble-gebruikers beschikbaar. Wanneer heb je daar iets aan? Goede vraag, want tekstwijzigingen binnen de bestaande opmaak doe je al eenvoudig in de teksteditor van Pubble. Maar wil je lekker creatief met de opmaak aan de gang en tussendoor ook de tekst (een paar keer) aanpassen, dan komt de koppeling met InCopy van pas. Pubble synchroniseert met InCopy, zodat ook de digitale editie altijd klopt.
En dat is goed om te weten als je in Pubble een magazine, specials of bijzondere krantenproductie wilt maken waar de vaste opmaak losgelaten kan worden. Met andere woorden: ook voor een vrije opmaak kun je goed met Pubble uit de voeten. Terwijl je het voordeel behoudt van de workflow, het archief en de administratie via Pubble. De InCopy-module is tegen meerprijs beschikbaar.

Meer weten?

Meer weten over InCopy, of eens sparren over de opmaak van magazines? Neem vrijblijvend contact op met Pubble.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding