Afbeelding

Wat is op dit moment jullie belangrijkste nieuwskanaal, vroeg Tim Klein Haneveld van Pinch laatst in een bijeenkomst met grote nieuwsuitgevers.
Hun antwoord: de app.

Herkenbaar: je checkt meerdere keren per dag het nieuws op je smartphone via de app van je favoriete nieuwsorganisatie(s), de gebruikerservaring is fijn en de band met het nieuwsmerk voelt hecht.
Als dat niet herkenbaar is vorm je een uitzondering, want het gebruik van nieuwsapps is in de laatste vijf jaar enorm toegenomen. "Na de introductie van hun app zien nieuwsmedia hun pageviews en leestijd per gebruiker significant stijgen ten opzichte van de website: met factor vijf, soms zelfs met nog meer", weet Tim Klein Haneveld. Hij is directeur van Pinch, de maker van bekende nieuwsapps voor onder meer de De Telegraaf, NRC, het Leids Dagblad en het Reformatorisch Dagblad.

Best mogelijke ervaring

"Het is heel bijzonder als je erover nadenkt: tien jaar geleden was de papieren editie nog de belangrijkste uitgave van een krantenuitgever, nu is dat de app. Het paradepaardje van de portfolio."
De verklaring is logisch: je draagt de smartphone de hele dag bij je, met één duimklik heb je het actuele nieuwsoverzicht in beeld. "Een website op je mobiel kan ook prima werken, maar een groot voordeel van een app is dat je de content altijd ontsluit op de best mogelijke manier en in de best mogelijke ervaring. Dat draagt enorm bij aan het intensieve gebruik."

Bereikmachines

Bij Pinch zien ze dat landelijke nieuwsmedia hun websites nu vooral gebruiken om veel bereik mee te genereren. "Ze noemen het hun 'bereikmachines'. De kunst is om van die 'passanten' trouwe bezoekers te maken, die vervolgens de app willen installeren en gebruiken. De betrokkenheid van die lezer zal daarmee toenemen."
Tel daar een andere ontwikkeling bij op: de bereidheid om voor onlinenieuws te betalen. Die is de afgelopen vijf jaar in een stroomversnelling geraakt. Dat maakt een app nog belangrijker voor deze uitgevers. "Hoe meer betrokken de lezer bij jouw nieuwsmerk raakt, hoe eerder hij te verleiden is tot een abonnement."

Lokale apps

In de app zien nieuwsmedia hun pageviews significant stijgen ten opzichte van de website

Geldt dit ook allemaal voor de lokale nieuwsuitgever? Klein Haneveld ziet min of meer dezelfde ontwikkeling als landelijk, alleen vijf jaar later: de transitie van print naar online is volop bezig en de opkomst van lokale betaalmuren komt nu ook op gang.
"Een lokale uitgever zal het moeten hebben van de combinatie van advertenties en abonnees. Als je dan het bruggetje maakt naar de landelijke ervaringen, zou het heel logisch zijn om als lokale uitgever ook te investeren in een app. Zeker als je het aandeel van de betalende lezers wil laten groeien. Bovendien: van betalende lezers weet je dat ze betrokken zijn bij hun omgeving. Dat biedt voor adverteerders meer mogelijkheden. Lokaal kan de app dus net zo goed het nieuwe boegbeeld worden."

Verschraling redactie

Dat brengt ons wel bij een probleem. Een hoop lokale kranten zijn in de afgelopen jaren omwille van noodzakelijke kostenbesparingen flink verschraald. Daardoor is niet elke lokale redactie op dit moment in staat om structureel artikelen te produceren waar een lezer voor wil betalen. Klein Haneveld ziet dat van de positieve kant: "Investeren in redactionele kwaliteit is noodzakelijk om een groep betalende lezers te krijgen - en daarmee een rendabele titel. Content is het allerbelangrijkste: dat zal ook bij lokale uitgevers weer centraal moeten komen te staan. Dat vind ik het goede nieuws hierin."

Samenvattend: wordt 2022 voor lokale uitgevers het jaar van de app? De Pinch-baas lacht. "Nogmaals: de journalistieke inhoud blijft altijd het belangrijkste. De vraag is hoe die het beste zijn weg naar de lezer weet te vinden. Honderd jaar lang was dat via papier, maar nu leven we in een tijd waarin de app het belangrijkste kanaal wordt - of dus al is."

Mede daarom kijkt Klein Haneveld uit naar de samenwerking met Pubble en het Nederlands Dagblad, die zal leiden tot een nieuwe whitelabel-app van Pinch voor Pubble-gebruikers (zie kader). "We willen de drempel verlagen, zodat we ook kleinere uitgevers een goed product kunnen bieden waarin de lezer zich helemaal thuisvoelt in de omgeving van de lokale titel. Dat maakt ons werk bij Pinch gaaf: constant bezig zijn om de etalage voor content nog mooier en bruikbaarder te maken."

Met een app schiet je bereik omhoog, weet Tim Klein Haneveld van Pinch.Foto Onno Feringa.