Afbeelding
Brian Elings

Klaar voor het nieuwe uitgeven

Pubble begon tien jaar geleden in een wereld die heel anders was dan nu (pagina 12). Hoe gaat het avontuur verder? Adri, Joris en Lianne de Bruijn zetten de Pubble-koers uit voor 2022 en daarna.

Zet Adri, Joris en Lianne de Bruijn bij elkaar aan tafel en het gaat meteen over uitgeven, workflows, nieuwe ontwikkelingen en hoe dat binnen Pubble een plek kan krijgen. Wat dat betreft is er in de afgelopen tien jaar niets veranderd - en toch ook weer heel veel.

Want nieuwe ontwikkelingen in de uitgeversmarkt volgen elkaar continu op en Pubble zal altijd op die golven meevaren. Adri: "We zitten daar bovenop, zowel voor print als online, en beoordelen constant op welke manier we daarop kunnen inspelen. Pubble is klaar voor het nieuwe uitgeven."

Meer online

Maar wat is het nieuwe uitgeven? De interviews in dit magazine geven daar al een goede indicatie van. Brugmedia en BDU introduceerden abonneemodellen voor hun onlinekanalen. Flensborg Avis zet de belangrijkste stukken eerst online, dan pas in de krant. Telstar Mediagroep wijst de adverteerder op het grote bereik dat ook lokaal binnen handbereik is. Pinch leert ons dat de app het belangrijkste kanaal van een uitgever kan worden. En de NNP verzamelt online-expertise uit de branche om die te delen met de leden.
Adri: "Je ziet dus dat print nog meer naar online wordt gebracht. Logisch, daar zitten nieuwe verdienmodellen. De dagbladen lopen met hun digitale activiteiten vaak voorop. Bij het ND en Flensborg Avis zijn wij betrokken en denken mee."
Joris: "Toen wij tien jaar geleden met Pubble begonnen, was het voor uitgevers vooral belangrijk om online zichtbaar te zijn. Pubble heeft daarbij enorm geholpen met het makkelijk kunnen doorplaatsen van krant naar online. Maar dat is allang niet meer genoeg: uitgevers over de hele wereld proberen aan de lopende band met creatieve en commerciële ideeën uit en nemen dat van elkaar over. Daarbij wordt steeds minder gedacht vanuit de papieren krant en steeds meer vanuit de specifieke mogelijkheden die het internet biedt. Elke uitgever zal moeten ontdekken waar zijn onlinemeerwaarde ligt. Aan ons de taak om Pubble daarvoor geschikt te maken."

Bouwen

Nog meer van print naar online, daar zitten de verdienmodellen

Dat vereist een vernieuwde visie. Pubble kan al die specifieke functies onmogelijk in het systeem blijven stoppen en ondersteunen. In plaats daarvan zorgt Pubble dat andere systemen nog beter kunnen aanhaken. Een nieuwsapp is daar een concreet voorbeeld van. De appbouwer levert de techniek van de app, de uitgever levert de content en Pubble zorgt voor de naadloze aansluiting. Joris: "Wij zeggen: op Pubble kun je bouwen. Wie zelf wil sleutelen, krijgt daarvoor de tools. En voor uitgevers die liever een goed werkend standaardplatform gebruiken, verandert er niets."

InCopy

Ook op het gebied van print vinden uitgevers nieuwe manieren van uitgeven. Denk aan specials en magazines, waarover we in dit magazine ook al berichtten. Pubble verwelkomde afgelopen jaar Media Primair, uitgever van onder andere Hoefslag, het toonaangevende magazine voor de paarden(sport)liefhebber. Lianne begeleidde de implementatie en ook bij de overstap van De Groene Amsterdammer naar Pubble was zij nauw betrokken. "De Hoefslag, De Groene Amsterdammer, het ND, de huis-aan-huisbladen: je kunt je wel voorstellen dat de werkwijze en de dynamiek overal anders zijn. Ik vind het heel interessant om toch een structuur te vinden waarmee we ze via Pubble kunnen helpen de workflow te verbeteren."
Soms moet Pubble daarvoor aan de bak. Zo zijn voor De Hoefslag de magazine-vaardigheden van Pubble aangescherpt. Om Pubble voor De Groene Amsterdammer geschikt te maken, is InCopy geïntroduceerd. Lianne: "InCopy maakt binnen Pubble een heel andere manier van tekstbewerking mogelijk. Het creatieve samenspel tussen tekst en opmaak komt veel meer tot zijn recht. Dat is heel fijn als je een magazine of special wilt maken - en ook bij dagbladen is daar grote behoefte aan."

Voor groot en klein

Daarmee komen we op een punt dat in de visie van Pubble verankerd zal blijven: het delen van de kennis die Adri, Joris en Lianne bij al die verschillende uitgevers opdoen en en het voor iedereen beschikbaar stellen van de tools die dat in Pubble oplevert. "De kleinere uitgever hetzelfde totaalpakket bieden als een grote uitgever, dat is ook voor de komende tien jaar onze missie."

Afbeelding
Afbeelding