De redactie van het ANP. Foto Kees van de Veen.
De redactie van het ANP. Foto Kees van de Veen. Kees van de Veen

De ANP-connectie: Landelijk nieuws in lokale jas

Het ANP steekt wekelijks een landelijk thema in een lokale jas. Dat levert in tientallen lokale titels een complete pagina op. Drie vragen over dit initiatief aan Martijn Bennis, algemeen directeur van het ANP.

Waarom is het ANP graag deelnemer in dit lokale project? 

"De kracht van het ANP is het schaalvoordeel: alleen als meerdere afnemers ons product afnemen, ontstaat een kostenvoordeel. Voor lokaal nieuws zijn minder potentiële afnemers, dat maakt het ingewikkeld voor het ANP om lokaal nieuws te produceren. Via het Pubble-project zijn we erin geslaagd om twee werelden te combineren. Het basisverhaal wordt met kleine ingrepen relevant gemaakt voor een regio. Daarmee is het betaalbaar en lokaal relevant."

Is lokaal of regionaal nieuws net zo belangrijk als landelijk nieuws? 

"Het ANP richt zich nu op landelijk nieuws. Dat is niet omdat we regionaal nieuws niet belangrijk vinden, maar omdat we op landelijk niveau voldoende afnemers hebben om de operatie te financieren. Het ANP zou graag een persbureaufunctie organiseren op lokaal/regionaal niveau, een gezamenlijke faciliteit waar lokale media gebruik van kunnen maken waarbij de nieuwsagenda wordt gemaakt en de belangrijkste nieuwsevents worden gecoverd om de relevante feiten te selecteren, verifiëren en publiceren. Probleem hierbij is de financiering. We zijn tot de conclusie gekomen dat een dergelijke faciliteit niet (geheel) uit de markt wordt gefinancierd. Er moet dus publiek geld bij en dat zijn moeilijke trajecten. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken of de regionale spelers de meerwaarde zien van zo'n initiatief."

Kunnen lokale nieuwsorganisaties op hun beurt ook van waarde zijn voor het ANP?

Ideeën voor het delen van nog meer ANP-content worden nu uitgewerkt

"Regionaal nieuws is regelmatig relevant voor landelijke media. Lokale nieuwsorganisaties zijn vaak de aanleiding voor het ANP om een artikel te publiceren of foto's te produceren. Dit zouden we ongetwijfeld kunnen intensiveren."