Afbeelding

Hartverwarmende reacties in moeilijke tijden

Nieuws voor uitgevers

Dat huis-aan-huisbladen het zwaar hebben, is inmiddels all over the news. Sterk teruglopende advertentie-inkomsten zorgen voor problemen bij uitgevers. Er zijn gelukkig ook lichtpuntjes.

We horen bemoedigende berichten van uitgevers die nu abonnementsmodellen in de lucht hebben gebracht. Lezers reageren daar positief op en sluiten abonnementen af omdat ze daarmee hun favoriete plaatselijke krant willen helpen. 

Donaties
Andere uitgevers maken gebruik van een doneerknop die Pubble helpt installeren. Ook op die manier zijn nieuwe inkomstenbronnen aangeboord. Het zal niet genoeg zijn om alle schade te repareren, maar het helpt zeker. Bovendien geeft het aan dat deze lezers hun 'krantje' absoluut niet kwijt willen.

Gemeenten en minister
Veel gemeenten denken daar ook zo over. Op verschillende manieren springen gemeenten en ook provincies bij, bijvoorbeeld door meer advertenties af te nemen of door een mediafonds in te richten. Helaas doen niet alle gemeenten dat.

Branchevereniging NNP heeft nog een zeer belangrijk ijzer in het vuur. Er is bij de minister om aanvullende noodmaatregelen gevraagd om regionale en lokale kranten overeind te houden. De regeringspartijen willen dat het kabinet zich daar inderdaad voor gaat inzetten.