Afbeelding

HALLO gaat van gratis naar betaald (en de abonnees stromen al binnen)

Nieuws voor uitgevers

Van alles gratis naar alles betaald. Kempen Media doet het en krijgt meteen een grote schare lezers mee. Eric van Kempen vertelt over deze bijzondere stap. 

Om met spectaculaire cijfers te beginnen: binnen twee weken meldden zich al 2500 abonnees aan. Wat is het geheim? “De kracht van ons blad, vol lokaal nieuws”, zegt Van Kempen. “De combinatie van inhoud, stijl en opmaak: de lezers lezen onze kranten graag.” 

Alleen voor abonnees

Die kranten zijn HALLO Horst aan de Maas en HALLO Peel en Maas. Nu nog gratis huis-aan-huis, maar vanaf december dus alleen als abonnementsblad. Ook online kun je dan alleen het nieuws lezen als je abonnee bent. “We zijn inhoudelijk zo sterk, dat we dat gewoon niet meer gratis kunnen weggeven”, verklaart de uitgever in het Limburgse Horst.

Ik sta er versteld van hoe graag de mensen de krant willen hebben

Hij werd getriggerd door bezorgklachten. Enerzijds gaf die bezorging steeds meer problemen, anderzijds stond de telefoon roodgloeiend. “Ik sta er versteld van hoe graag de mensen de krant willen hebben.” 

15-30 procent

Gevoegd bij de teruglopende advertentie-inkomsten had Van Kempen alle reden om zich af te vragen: wat als we er nu eens een abonnementenblad van maken? Er volgde een lezersonderzoek waaruit bleek dat zo’n 15 tot 30% van de lezers bereid is een abonnement af te sluiten. Voldoende voor een aangepast businessmodel: nieuwe inkomsten uit abonnees en kostenbesparing op papier en verspreiding. 

Gemeente haakt af

Het betekent wel dat de gemeente afhaakt als adverteerder en dat er straks minder lezers zijn. Maar Van Kempen laat zich daar niet door leiden. “De lezers die echt betrokken zijn, houden we heus wel. En de gemeente wilde toch al stoppen.” 

Adverteerder heeft er iets aan

Met de grote lezersschare die zich nu al heeft geabonneerd, verwacht Van Klempen zijn adverteerders te overtuigen met het argument dat bereik niet hetzelfde is als lezers. “We gaan ervan uit dat een abonnee de krant ook echt leest. Ook de advertenties. Daar heeft de adverteerder dus echt wat aan.” 

Met een magazine

Van Kempen is blij met de veelbelovende start, maar om die 30% te halen moet er wel nog wat bij. Om de abonnee nog wat meer te verleiden, wil hij de krant op mooier papier laten drukken en voegt hij het magazine Beleef Limburg toe aan het abonnement. Dit magazine verschijnt zeven keer per jaar wordt ook door Kempen Media gemaakt.