Afbeelding

Maatwerk voor abonnees: elke titel de beste variant

Nieuws voor uitgevers

Brugmedia in Kampen ziet het advertentiegedrag in de gratis huis-aan-huiskranten veranderen en zoekt naar nieuwe impulsen. Zoals een abonneemodel. Maar dat ziet er niet bij elke titel hetzelfde uit.

Ruim een jaar geleden stapte de eerste titel van Brugmedia over op een model voor abonnees: De Stadskoerier. Begin dit jaar volgde De Drontenaar

Premium en Extra

Opvallend is dat voor beide titels een iets ander model is gekozen. In Dronten blijft de huis-aan-huiskrant gratis en lees je tegen betaling premium-artikelen online. Bij De Stadskoerier is er ook nog een verschil in kranten: een gratis editie en een veel inhoudelijkere editie onder de noemer Extra.

Sterkere binding

Uitgever Johan van der Kolk lichtte in het Pubble Magazine toe dat hij per titel bekijkt welke variant het beste kan werken. “In het gebied van De Stadskoerier is de sociale cohesie sterk. De binding met de plaatselijke krant is daar sterker dan in bijvoorbeeld in het veel grotere Zwolle, waar we ons met De Swollenaer niet op wijkniveau kunnen richten. Dat vereist een andere aanpak.”

Tweede krant?

Voor de volgende titel zou zo maar weer een andere variant de beste kans van slagen geven: misschien wel een tweede krant in de week alleen voor abonnees. 

Adviezen

Meer uitgevers denken na over abonneemodellen. Welk advies heeft Van der Kolk? “Kijk goed naar het gebied, maak een goed plan de campagne en zorg voor een goede marketing. Blijf ook na de start nadenken over ludieke acties.”

Benchmarken

“Plus: goed benchmarken. Als bestuurslid van de NNP ben ik regelmatig in gesprek met collega-uitgevers en ik heb contact gezocht met uitgevers die al betaalde nieuwsbladen uitgeven. Mijn compagnon Bauke Hoekstra en ik hebben dat vertaald naar onze situatie en zijn toen simpelweg begonnen. Wij realiseerden het ons dat het niet makkelijk zou worden, maar tot nu toe zijn wij niet ontevreden.”


In Pubble Magazine een uitgebreid interview met Johan van der Kolk over de visie van Brugmedia op het abonneemodel. Plus: hoe reageerde de redactie, de lezers en de adverteerders? 

Lees ‘m online!