Afbeelding

Huis-aan-huisblad zet nu zichzelf eens groot in de krant

Nieuws voor uitgevers

De plof die de lokale krant op de mat veroorzaakt is natuurlijk elke week al een feestje, maar volgende week hebben uitgevers de kans om wat extra confetti te strooien. Want 1 juli is de Dag van de Huis-aan-huiskrant. 

Miljoenen lezers

De NNP helpt daarbij. De branchevereniging van lokale nieuwsmedia grijpt deze themadag aan om het belang van de huis-aan-huiskrant nog eens onder de aandacht te brengen bij de miljoenen lezers van al deze kranten. 

Themapagina en lokale actie

Dat gebeurt met een themapagina die lokale uitgevers kunnen opnemen in de krant. Daar kan eventueel nog een eigen lokale actie aan worden gekoppeld: een bon voor een gratis croissantje bij de lokale bakker bijvoorbeeld, of een week lang gratis toegang tot alle premium-artikelen.

Hoe belangrijk

Het inhaken op de themadag is een initiatief van drie nieuwe NNP-bestuursleden: Niels Ackermans, Jolanda de Rijk en Frank van der Sman. Met de themapagina laten ze de lezers zien hoe belangrijk hun vertrouwde lokale krant eigenlijk is binnen de lokale gemeenschap: van vereniging tot gemeenteraad. 

Uit de thema-pagina
Vergis u niet, uw lokale krant is een baken in een steeds complexer medialandschap. De krant informeert u als eerste over alle gebeurtenissen in uw eigen woonplaats. Maar de krant is ook de hoeder van de lokale democratie. Hoe? Door de lokale overheid kritisch te volgen en door verslag te doen van gemeenteraadsvergaderingen waar wordt beslist over uw woon- en werkplek. Voor de lokale overheid is de huis-aan-huiskrant een onmisbaar medium om u, de burger, te bereiken en bij politieke besluitvorming te betrekken. 

Bloeiende samenleving

“Het is toch geweldig om elke week uitgebreid geïnformeerd te worden en je verbonden te voelen met je eigen buurt, wijk, dorp of stad. De huis-aan-huiskrant laat de lokale samenleving bloeien!”, benadrukken de NNP-bestuurders.

Niet vanzelfsprekend

Ook de situatie met de (veranderende) verdienmodellen voor huis-aan-huisbladen wordt benoemd. “Daar mag de lezer best nog eens op gewezen worden, want het is beslist geen vanzelfsprekendheid dat er wekelijks op bijna elk adres in Nederland een huis-aan-huiskrant wordt bezorgd.”

Alle lokale uitgevers

De themapagina is toegezonden aan alle lokale uitgevers die bij de NNP zijn aangesloten.