Afbeelding

Pubble experimenteert volop met ChatGPT

Nieuws voor uitgevers

Dat we de techniek achter OpenAI en ChatGPT terugzien in Pubble, daar lijkt geen twijfel meer over. We zijn volop aan het experimenteren met toepassingen die je uiteindelijk in Pubble kunt gebruiken. En natuurlijk: heb je suggesties, kom maar door!

“Er valt een ongelofelijke hoeveelheid winst te behalen voor redacties, al op korte termijn”, zei technologie-expert Remy Gieling laatst nog tijdens de uitgeversdag van de NNP in IJmuiden. Pubble is er dus al volop mee bezig. 

Werkgroep

Bij onze OpenAI-werkgroep stromen de monitoren over van de tests, prompts en veelbelovende resultaten. Daarnaast klankborden we met uitgevers, die net zo gefascineerd zijn over deze ontwikkeling als wij.

Makkelijker maken

Want de visie van Pubble is altijd geweest om het werk in een uitgeverij makkelijker te maken door tijdrovende en vaak terugkerende klussen te automatiseren. OpenAI doet precies hetzelfde. Met hun veelbesproken ChatGPT-robot kunnen we het werken met Pubble mogelijk nog weer makkelijker maken. 

Maar hoe?

Maar hoe dan? Sommige toepassingen liggen voor de hand. Het automatisch verwerken van een persbericht tot een redactioneel bericht is al mogelijk. Ook de opdracht om de nieuwswaardige punten uit een lange mail te halen werkt al wonderbaarlijk goed. ChatGPT blijkt bovendien een kundige koppenmaker te zijn, zowel inhoudelijk als qua lengte. Onze testresultaten worden alleen maar beter, want de techniek raast voort.

Ook verkoop

Niet alleen op redactioneel gebied worden nieuwe werelden geopend. Als we de OpenAI-techniek koppelen aan Pubble, ontstaan er ongetwijfeld nieuwe, handige manieren om de verkoop te stimuleren of het contact met de klant te verbeteren. Ook op het gebied van planning zien we allerlei nieuwe mogelijkheden.

Kom met suggesties

En zo zijn er vast meer toepassingen te bedenken. Pubble nodigt gebruikers dan ook uit om met ideeën en suggesties te komen. Welke werkzaamheden zouden sneller en beter kunnen? Wie weet heeft OpenAI een gave oplossing. Een knopje waarmee je een tekst laat aanpassen zodat het precies in het stramien past? Het zit nu nog niet in Pubble, maar wie weet... 

De uitgever helpen

“OpenAI verandert de manier van denken en doen”, zegt Pubble-ontwikkelaar Joris de Bruijn. Hij is er nu bijna dagelijks mee bezig en merkt dat dingen die vorige maand nog als tovenarij klonken nu al bijna gewoon zijn. “De ontwikkeling gaat enorm snel. We proberen dingen uit waarvan wij denken dat het een uitgever helpt om zijn workflow verder te verbeteren.”

Het leuke mensenwerk

Joris is niet bang dat de robots straks alles overnemen. “We willen OpenAI op zo’n manier inzetten dat je meer tijd overhoudt voor het leuke mensenwerk binnen de uitgeverij.”