VVD-Kamerlid Pim van Strien maakt zich sterk voor een gelijkwaardige versterking van de lokale nieuwssector.
VVD-Kamerlid Pim van Strien maakt zich sterk voor een gelijkwaardige versterking van de lokale nieuwssector. Foto: Marcel van Stigt

‘Lokale kranten zijn hofleveranciers, zet ze niet bij het oud vuil’

Nieuws voor uitgevers

Het kabinet wil de lokale media versterken, maar dreigt daarbij de huis-aan-huiskranten juist te verzwakken. Dat moet voorkomen worden, vinden- uitgevers, hoofdredacteuren en brancheorganisatie NNP. VVD-Kamerlid Pim van Strien dringt er bij staatssecretaris Gunay Uslu op aan om haar beleidsplan aan te passen.

“Het gevaar is dat er lokale en regionale kranten gaan verdwijnen. In plaats van versterking zul je een verschraling zien. Daarom moet de staatssecretaris echt terug naar de tekentafel”, zegt Van Strien. Hij raakte hierbij betrokken via zijn fractiegenoot Hawre Rahimi uit Weesp, woordvoerder Digitale Zaken bij de VVD en ook zeer begaan met lokale media.

16 miljoen voor omroepen

Het kabinet wil 16 miljoen euro uittrekken om de lokale nieuwsvoorziening te versterken. Dat bedrag gaat vrijwel volledig naar lokale en regionale omroepen, die daarmee ook (online) geschreven nieuws mogen verzorgen. Voor uitgevers van huis-aan-huisbladen betekent dat een onwenselijke concurrentie en een ernstige bedreiging van hun verdienmodel. Van Strien: “Als je bij de lokale omroep hetzelfde nieuws kunt lezen, verliest de krant online en op papier een stuk van zijn waarde voor adverteerders.”

Hofleveranciers

De VVD’er vindt dat je dit geen marktwerking meer kan noemen: een van de twee spelers wordt namelijk stevig met overheidsgeld gesteund. “Lokale nieuwsvoorziening is heel erg belangrijk, daar zijn we het allemaal over eens. Nu wordt dat mede goed verzorgd door de private sector, met z’n tweehonderd lokale uitgevers, 562 huis-aan-huisbladen in een wekelijkse oplage van 7,5 miljoen unieke papieren kranten. Zij zijn de hofleveranciers van het lokale nieuws. Zij informeren bewoners over de lokale politiek en dat is enorm belangrijk voor een vitale democratie. Voor alle duidelijkheid: wij zijn niet tegen het steunen van de lokale omroepen. Maar het mag niet zo zijn dat we daarmee de kranten bij het oud vuil zetten.”

Samenwerking en spelregels

Om het beleid tijdig bij te sturen, diende Van Strien eind oktober een motie in, ondersteund door Lucille Werner (CDA) en Nicky Pouw-Verweij (BBB). De motie is aangenomen door de Tweede Kamer. Daarin krijgt staatssecretaris Uslu van Media en Cultuur de opdracht om álle aanbieders van lokaal en regionaal nieuws te laten profiteren van de ondersteuning.

Van Strien is van mening dat dat mogelijk is. Enerzijds door samenwerking, anderzijds door spelregels over wie wat doet. Hij wil dat het ministerie kijkt naar hoe het in Duitsland en Vlaanderen is geregeld, waar kranten en omroepen elkaar aanvullen en elkaar minder beconcurreren. “Daar zeggen ze: de audiovisuele producties zijn voor de omroep, de longreads en verdiepende stukken zijn voor de andere media.”

Niet langer negeren

Jolanda de Rijk van de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) probeert al langer om namens de lokale krantenuitgevers bij Uslu aan tafel te komen. Zij is blij met de motie en de steun vanuit de Tweede Kamer. “De lokale journalistiek wordt niet versterkt wanneer de huis-aan-huismedia, met het grootste bereik in Nederland, niet worden meegenomen in het beleid. Het kabinet kan de private media niet langer negeren. Een beter beleid is mogelijk, waarbij de publieke en private sector elkaar aanvullen in plaats van beconcurreren.”

Dit is de verkorte versie van het artikel dat de NNP aanbiedt ter publicatie in lokale titels. Het gehele artikel staat op de website van de NNP.