Afbeelding

Oproep aan persvijandig Utrecht: steun de lokale krant liever

Nieuws voor uitgevers

Regionale en lokale huis-aan-huiskranten zijn verbijsterd over de beslissing van de gemeente Utrecht om in beroep te gaan tegen het verbod op een Ja-Ja-sticker die ook geldt voor kranten. Branchevereniging NNP is boos en noemt de opstelling van de gemeente Utrecht "persvijandig".

In een poging papierverspilling tegen te gaan besloot Utrecht vorig jaar reclamefolders én huis-aan-huiskranten over één kam te scheren en beiden uit de brievenbussen te weren. Alleen met een Ja-Ja-sticker krijgen Utrechters dan nog plaatselijk nieuws in de bus. 

Minister Slob, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging van Journalistiek vreesden dat dit besluit de doodsteek voor de regionale en lokale journalistiek zou zijn. Op 25 februari maakte de rechter gehakt van het omstreden Utrechtse besluit, omdat het in strijd was met art. 10 EVRM, de vrijheid van meningsuiting. Vlak voor het weekeinde besloot de gemeente Utrecht toch in beroep te gaan tegen die uitspraak.

Oorlog
“In een tijd dat we elkaar hard nodig hebben en de informatievoorziening naar kwetsbare groepen, die vrijwel de hele dag binnen zitten belangrijker is dan ooit, besluit Utrecht om de oorlog tegen de regionale en lokale journalistiek doodleuk door te zetten”, aldus Roy Keller van de NNP .

“Namens alle regionale en lokale journalisten doe ik een beroep op burgemeester Van Zanen, het College en de voltallige Utrechtse Raad om snel weer bij zinnen te komen en de oorlog tegen de regionale en lokale journalistiek te staken”.

Onbegrijpelijk
NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt de stap van de gemeente onbegrijpelijk, “juist nu blijkt hoe belangrijk lokaal nieuws is.” Hij roept de gemeente op lokale journalistiek juist te steunen in plaats van hen op extra kosten te jagen.