Logo pubble.nl

140 jaar Peel en Maas, ook Pubble in de jubileumkrant

  Nieuws

Peel en Maas in Venray vierde eind maart het 140-jarig bestaan. Het leverde een mooie jubileumkrant op waarin de lezer een uitgebreide kijk achter de schermen kreeg. 

Ook Pubble deelde in de feestvreugde. We maakten dit artikel voor de jubileumkrant. 

Vlot en soepel, krant, site en tv

VENRAY - Een krant maken, hoe moeilijk kan het zijn? Je schrijft een paar stukjes, zet er wat foto’s bij, de advertenties eromheen en klaar. Is het echt zo simpel? Nou nee, bij het maken van een actuele en gevarieerde krant als Peel en Maas komt veel kijken. Dat maakt het dynamisch en hectisch - en daarom uitdagend en leuk.

Het bedenken, schrijven, verkopen en coördineren is en blijft mensenwerk. Maar in het proces daarna gaat veel geautomatiseerd. Peel en Maas werkt met Pubble, een programma waarmee je de krant in elkaar zet. 

Passen en meten
Er was een tijd dat alle teksten, foto’s en advertenties in losse tekstbestanden werden aangeleverd. Vervolgens moest een opmaker of dtp’er daar krantenpagina’s van zien te maken, het liefst een beetje fraai. Dat was een kwestie van passen en meten, met hier te veel en daar te weinig. Dat lukte uiteindelijk wel, maar het kostte veel tijd en bovendien moest het vaak allemaal op het laatste moment. Met veel deadlinestress als gevolg. En dan hebben we het nog niet gehad over de doorplaatsing naar internet.

Een van de eerste uitgevers
Met Pubble gaat dat samenstellen van de krant en de website makkelijker en sneller. Het programma is tien jaar geleden ontwikkeld op de werkvloer van uitgever Enter Media in Weesp. De praktische benadering spreekt meer uitgevers aan. Inmiddels worden er in Nederland elke week zo’n 450 kranten met Pubble gemaakt. Van den Munckhof (Peel en Maas) was een van de eerste uitgevers in Nederland die erop overstapte.

Zo, dat is al klaar
Iedereen die aan de krant bijdraagt, werkt in Pubble en ziet gaandeweg hoe de krant vordert. De redacteuren schrijven de artikelen in een voorgesteld stramien of sjabloon en bewaken zelf de lengte. Ook de foto plaatsten ze er bij. Zo, dat is al klaar!

Ondertussen plaatst de acquisitie, ook in Pubble, de advertenties op de gewenste plekken. Ook klaar! Allerlei verschillende medewerkers werken dus tegelijk op verschillende plekken aan de krant. De eindredacteur ziet in Pubble hoe de pagina’s vollopen en stuurt bij waar nodig. Het in elkaar puzzelen van de pagina’s kost minder tijd en de deadlinestress is flink minder. 

Web en tv
Pubble doet nog veel meer, te veel om hier te bespreken. Laten we er nog twee dingen uitpikken. Als eerste peelenmaasvenray.nl. Het maken van een actuele website betekende aanvankelijk twee keer zoveel werk: je moest én een stuk voor de krant schrijven én een stuk online. Pubble brengt de laatste schakel terug tot één druk op de knop. Dat levert een enorme tijdwinst op. Naast de actuele berichten levert Pubble ook een digitale versie van de weekkrant af op peelenmaasvenray.nl.

Tot slot: Peel en Maas TV. De combinatie van krant, website én tv komt niet veel voor. Toch is het plaatsen van een bericht naar tekst-tv met enkele snelle handelingen geregeld.  

Pubble helpt dus alle makers van Peel en Maas om efficiënter te werken, in de krant, op het web en op tv. Daarmee blijft er meer tijd over voor mooie artikelen, leuke acties en nieuwe ideeën. Kortom: voor een nog betere lokale en multimediale nieuws- en informatiebron voor Venray en omstreken.

Nieuw: Pubble webinars!

Mooie vacature!

Ben jij frontend developer en ook nog een beetje heel erg goed, zeg maar geniaal in je werk? lees verder
Meer berichten

Meest recente berichten

Meer berichten